Zamanımızı Nasıl Doğru Kullanabiliriz
21. yüzyılda sosyal düzen, her kişinin bireysel sorumluluğun hem topluma hem de kendisine önem verdiği bir dinamiğe gereksinim ihtiyacı duymaktadır. Kişi öğrenci, çalışan ya da serbest bir şekilde hayatını idame ettiriyor olsa da; mental sağlık, bireyin belirsizlikler içerisinde hareket etmesindense hayatını gözlemleyerek ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde bir sistem oluşturmasıyla ciddi bir düzeyde iyileşme gösterebilir. Yetişkin, ergen ya da çocuk bireylerin bir günden neler beklediğini bilmesi ve buna yönelik kendini programlaması kişinin günlük hayatta yaşadığı stresle başa çıkmasına, yetersizlik ve tükenmişlik halini atlatmasına yardım sağlayabilir.
Gün içerisinde ne gibi sorumlulukları gerçekleştirmeniz gerekiyor?
İş sahibi, öğrenci ya da çalışmayan bir birey olsanızda; herkese düşen bireysel, sosyal, kurumsal bir sorumluluk şeması bulunmaktadır. Öncelik olarak bunu belirlemek, boş vakitlerinizi nasıl ne şekilde değerlendirebileceğinize dair yardım imkanı sağlar.
Sorumluluklarınızı önem sırasına göre belirleyin
Üstlenmiş olduğunuz sorumlulukları gözden geçirin, almış olduğunuz sorumluluklarınız için önem sıralaması yapmak hem zihinsel dağınıklığınıza hem de bu sayede kendinize dinlenme zamanı oluşturup yorgunluğunuzu toparlayabilmek için olanak sağlayacaktır. Bu çözümlemeyi yapabilmek için kendinize şu soruları sormanız gerekir: Bunlardan hangileri her gün atlamadan yapmanız gerekenler ve hangileri günlük önem taşımamakta? Hangi iş diğerinden daha fazla vakit alıyor? Hangisi aslında daha çok almalı?
Planlarınızı not tutun
Artık elinizde bir sorumluluk şeması mevcutta, bu sayede yapılacak günlük işlerin ne kadar vakit alacağı ve hangisinin daha öncelikli olduğunu görebiliyoruz. Bu şemayı ‘size uyum sağlayacak bir şekilde’ düzene sokup not almak hem sorumluluklarınızı unutmamanızı sağlar, hem de sizi yapmanız gereken işlere yönlendiren bir hatırlatıcı görevi görür.
Kendinizi ödüllendirin
İstenilen hedeflere ulaşıldığında kendinize sizi ‘anlık’ mutlu edebilecek şeyler bulun. Bu sayede mental olarak sorumluluklarınız ve bireysel keyif çıkardığınız ögeler arasında bağlantı sağlayabilecek ve gününüzden daha fazla keyif çıkarabileceksiniz.
Kalan zamanı nasıl değerlendirebilirsiniz?
Elinizdeki şemaya bakarak günün kaç saatinin kendinize kalmadığını bulun. Bu yerde şemamıza kişisel ihtiyaçlarınızı ekleyeceksiniz. Bu noktada sonuca varmak bireysel düşünmekten geçiyor, kendinizi etrafınızdan tamamen soyutlayarak düşünün: Yaparken en çok keyif çıkardığınız ve enerjinizin yükseldiğini hissettiğiniz etkinlikler nelerdir? Bir kere bunu belirledikten sonra boş vaktinizin belirli bir zamanını sadece ‘ben’ zamanı olarak seçin ve hoşunuza giden eylemleri gerçekleştirin.
Yukarıda yazılanların hepsini yaptıktan sonra kalan zamanınızda kendinizi özgür bırakın. Sorumluluklarınızı yerine getirdiniz, kendinizi ödüllendirdiniz, kendinize zaman da ayırdınız. Bu ortalama bir gün içinde alabileceğiniz verime ulaştınız anlamına geliyor.
Sorumluluklar her zaman %100 şekilde tamamlanamayabilir, önemli olan elinizden geleni yaptığınızdan emin olmak. Sonuçta robot değiliz; bu nedenle kendinizi aşağı çekmektense, bir sonraki günü daha verimli bir şekilde planlamasını yapmak psikolojiniz için çok daha faydalı olacaktır.