Terk Edilme Korkusu Nedir?
Terk edilme korkusunun nedeni hakkındaki teoriler şunları içerir;
Bireyin doğumundan yetişkinliğe kadar çevreyi ve dünyayı anlamlandırması ve düşünme şekillerinin daha karmaşık ve etkili hale gelmesi sürecinin bozulmuş olması,
Geçmiş ilişkileriyle alakalı çekilen zorluklar veya diğer problemli sosyal ve yaşam deneyimleri.
Terk edilme korkusu, kesinlikle en yaygın olan ve zarar verici korkulardan biridir. Terk edilme korkusuna sahip olan insanlar, yaşadıkları ilişkileri etkileyen davranışlar ve düşünce kalıpları sergileme eğiliminde olabilirler.
Terk edilme korkusuyla sağlıksız bir biçimde bireysel başa çıkmaya çalışmak, bireyin tam olarak korktuğu terk edilmenin, gerçeğe dönüşmesine sebep olabilmektedir. Sonuç olarak, Terk edilme korkusu tahrip edici ve ezici olabilir. Terk edilme korkusunun nedenini anlamak, Terk edilme korkusuyla başa çıkmanın ilk aşamasıdır.
Terk Edilme Korkusunun Nedenleri
Mevcutta olan ilişkilerdeki davranışlarımızın ve yaptıklarımızın, çocuklukta ortaya çıkan eski korkuların ve öğrenilen kavramların sonucu olduğu düşünülmektedir. Terk edilme korkusunu anlamaya çalışan birçok teori vardır.
Geçmiş Deneyimler
Yetişkinliğe eriştiğimizde, çoğu birey bazı önemli değişim ve olaylar yaşar. Sevdiğimiz birinin ölümü, yakın olan arkadaştan ayrılık, bir ilişkinin sona ermesi, liseden üniversiteye, evliliğe ve ebeveynliğe geçiş. Çoğu kişi bu değişkenlik gösteren koşullara, zaman içerisinde adapte olsa da, yas tutma süreçlerinde bir yerlerde sıkışıp kalmak, sıkça karşılaşılan bir durumdur. Geçmiş deneyimler terk edilme korkusunun nedenlerinden biridir.
Terk edilme Korkusunun İlişkiler Üstündeki Etkisi
Terk edilme korkusu sadece kişiye özel seviyededir. Bazı bireyler, sadece romantik bir partneri kaybetmekten korkarlar. Bazıları ise diğer ilişkilerde terk edilmekten korkarlar.
Terk edilme korkusu olan bireylerin bir ilişkide nasıl ilerleyebileceğini daha iyi açıklayabilmek için, tipik bir ilişkinin nasıl başlayıp gelişebileceğine dair aşağıdaki gibi bir örnek verebiliriz. Bu örnek, özellikle romantik ilişkiler için geçerlidir. Ancak yakın arkadaşlık ilişkileriyle de pek çok benzerlik mevcuttur.
Terk Edilme Korkusuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Terk edilme korkunuz hafifse ve rahat kontrol altına alınabiliyorsa, eğilimlerine göre sadece eğitimler alarak ve yeni davranış kalıpları keşfederek, bunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Fakat terk edilme korkusu çoğu birey için, kendi başına çözüme ulaşılmasının zor olduğu köklü problemlerden kaynaklanır. Bu sebepten, bu korkuyu aşmak ve düşüncelerinizi ve davranışlarınızı gerçekten değiştirmek için genellikle profesyonel yardım almak gerekir.
Diğer yandan , terk edilme korkusuyla başa çıkma yöntemleri kişi için kritik olsa da, bir aidiyet duygusu oluşturmak da çok önemlidir. Bu yüzden, tüm enerjiyi ve bağlılığı sadece bir partnere odaklamak yerine, bir “destek grubu” oluşturmaya odaklanmak faydalı olacaktır. Hiç kimse, tek başına, tüm sorunlarımızı çözemez ve/ya tüm ihtiyaçlarımızı karşılayamaz. Fakat, birkaç yakın arkadaştan oluşan güvenilir bir destek grubu, hayatımızda önemli bir rol oynayabilir. Yaşamınızın şu anki aşaması ne olursa olsun, kendimizi bize yakın bireylerle çevrelemek önemlidir.