Okul Fobisi

Okul Fobisi

Okul Fobisi;Okul korkusu olarak da adlandırılan okul fobisi, çeşitli sebepten dolayı çocuğun okula gitmek istemiyor olması ya da gitmek konusunda direniyor olması olarak tanımlanabilir. Genelde çocukların okula başlama çağlarında yani 5-7 yaşları arasında görülen bu fobi ergenlik çağında ki çocuklarda da görülmektedir. Okul fobisi teşhisi konulan çocuklarda bazı ortak özellikler şunlardır; Tatil günlerinde olmayıp okul sabahları ansızın başlayan ağrılar: baş ağrısı, karın ağrısı gibi …

Kimi zaman kusmaya dönüşen bu ağrıları, krampları beraberinde ağlama, terleme ve titreme gibi problemlerde gösterir. Hem çocuk hem ebeveynler için stresli bir süreç olan okul fobisinin tedavisi başarıyla tamamlanabilir. Başarıyla tamamlanmadığı takdirde çocuğun ilerleyen dönemlerde anksiyete ve depresyonla karşılaşma ihtimalini de beraberinde getirir.

Çocukların okula gitmek istemeyişinin birçok sebebi olabilir; aileden ayrılmak istemiyor olabilir, bulunduğu sınıf çok kalabalık olabilir, öğretmenin çok otoriter olmasından kaynaklı bu disipline uyum sağlayamayacağını düşünüyor olabilir, sınıfta yapılan faaliyetler zor geliyor ve arkadaşlarından geri kaldığını düşünüyor olabilir, çocuğun tatil ya da farklı sebeplerden okuldan uzak kalması, okul veya öğretmen değişikliği kişiye bağlı değişen sebepler gözlemlenmiştir.

Yapılan araştırmalara göre kardeş kıskançlığı, anneyi yitirme endişesi, ebeveynlerin anlaşamaması, aile içerisindeki gerginlik, annenin çocuğuna düşkünlüğünden kaynaklı çocuğunda ayrılmaya hazır olmaması okul fobisine yol açan ve çocuğun eğitim hayatını olumsuz şekilde etkileyen faktörlerdir.

Aile ve uzmanların yardımıyla güven duygusunu kazanan çocukta zamanla okul fobisinin kaybolduğu gözlenir. Çocuğun okul fobisini atlamasında en önemli nokta soruna uygun eğitim modeli seçmek ve uzmanlar yardımıyla erken teşhis koyulmasıdır.

Hızlı Ara . . .