Çocuk Neden Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyar?

Bakırköy Çocuk Psikoloğu Nedir

Çocuk Neden Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyar?

Çocuk Neden Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyar?;Bebeklerde ve çocuklarda görülen psikolojik ve davranışsal problemlere pek çok faktör neden olabilir. Bazı bebeklerde genetik yapıya bağlı gelişim anormalileri görülür. Bazısında kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar risk faktörü oluşturmaktadır. Bununla birlikte prematüre doğan bebekler de bilişsel gelişim ve dikkat sorunları yaşama konusunda risk altındadır.

Bebekler ve çocuklar sosyal ve çevresel etmenlerden de etkilenmektedir.

Örneğin ailede yaşanan boşanma, aile çatışması, aile içi şiddet, alkol ya da madde kullanımı, stresli yaşam olayları veya yoksulluğun şiddetli yaşandığı ailelerde çocukların psikolojik sorun yaşaması yüksek olasılıktır. Son olarak da özellikle annede depresif örüntüler görmüş olduğumuz çocuklar psikiyatrik sorun yaşamaya yatkındırlar.

Çocuğun Psikolojik Desteğe İhtiyacı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir çocuğun psikolojik sorun yaşadığını gösteren temel ölçüt çoğunlukla onun davranışlarındaki uyumsuzluk ve değişimlerdir.

Birçok çocuk yaşadığı psikolojik sorunla başa çıkma yöntemi olarak çeşitli davranışlara başvurmaktadır. Çocukla iletişim kurmada zorluk çekiliyorsa ve eskiye oranla davranışlarında ciddi değişimler söz konusu ise bazı durumlardan şüphelenilebilir.

Çocuk gelişiminin seyrinde psikiyatristlerin ve çocuk psikologlarının kabul ettiği bazı sınıflandırmalar vardır. Normal ve anormal davranış olarak isimlendirilen bu sınıflandırma uyumlu ve uyumsuz çocuk olarak da tanımlanmaktadır.

Uyum denilen kavram çocuğun içinde yer aldığı sosyal ortamda çevresindekiler ile dengeli bir iletişim ve ilişki kurabilmesi bunu sürdürebilmesidir.

Uyumsuz çocuk olarak isimlendirilen çocuklar ise içinde bulundukları sosyal ortamda başkalarıyla iletişim ve ilişki kurmada güçlük çeken çocuklardır. Bu çocuklar ilişki kurmada ve iş birliği yapmada zorluk çekerler. Dışarıdan birilerinin müdahalesiyle iyileştirilmeye çalışılsa da düzelmeyen davranış kalıplarına sahip çocuklar olarak da düşünülebilir.

Ebeveynler tarafından uyumsuz davranış gösteren çocuklar çoğunlukla yaramaz, geçimsiz, huysuz, sinirli, olarak kabul edilir. Ancak çocuğun göstermiş olduğu her istenmeyen davranış uyumsuz davranış kategorisine girmez.

Hızlı bir büyüme ve gelişim içinde olan çocuklar her yaş aralığında yeni hareketler ve deneyimler kazanmak ister. Çocuklar bu gelişim zamanlarında farklı koşullarla ve güçlüklerle karşılaşırlar.

Değişen şartlara uyum sağlama yetenekleri her çocukta değişiklik göstermekle beraber geçici uyum bozuklukları da yaşanması çok normaldir. Bu sebeple çocuğun gerçekten uyum sorunu yaşamayıp yaşamadığını anlamak için bazı ayrımlar yapmak gerekiyor. Bu ayrımlara çocuğun yaşına bağlı hangi gelişim döneminde olduğu gözetilerek varmak mümkündür.

Belirli gelişim zamanlarında yaşanan olumsuz davranışlar bir uyum sorunu olmaktan ziyade gelişimsel özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Örneğin 2-4 yaş arası çocuklarda görülen inatçılık normal bir gelişim sürecinin parçasıdır. Benzer şekilde 3-6 yaş arasında yaşanan cinsel kimlik ve özdeşim problemleri geçici olabilir.

Çocuklar için yine önemli olan yaş aralığı 6-12 yaş çocuğun okula başlamasıyla okul başarısı kazanma isteğinin olduğu kritik bir yaş aralığıdır. Çocuk okumayı, yazmayı öğrenmek, problem çözmek ya da okuldaki birtakım becerileri kazanmak uğraşındadır. Bu sorumlulukları yerine getirdiği ölçüde takdir edilme ve onay kazanma arayışındadır. Bu yüzden de çocuk ebeveyn ve öğretmenleri tarafından onaylanmalı ve beğenilmelidir. Çocuk bu dönemde yeteri kadar desteklenmez tam tersine çok sık eleştirilirse çocukta başarı duygusu yerine aşağılık duygusu yerleşir. Ailesi tarafından görmezden gelinen ya da yetersiz görülen çocuklarda bu duygunun gelişimi sık görülür. Aşağılık duygusu çocukta farklı psikolojik problemlerin oluşmasına sebep olan yıkıcı bir duygudur.

Çocukluk döneminde yaşanan bir başka sorun da yalan söyleme davranışıdır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar kimi zaman yalan söylemekle beraber gelişimle paralel giden bir yalan söyleme davranışı devam ediyorsa o zaman bir sorundan şüphelenilebilir.

Tuvalet alışkanlığı kazanımından sonra çocuk tekrardan altını ıslatmaya başlamışsa bu davranış uyum sorununu akla getirmelidir. Bir başka uyumsuz davranış ise çocuğun yeni bir kardeşi olduğunda kardeş kıskançlığı yaşamasına bağlı şekilde ortaya çıkan uzun vadeli sinirlilik, huysuzluk ve kıskançlık davranışlarıdır.

Çocuk Psikoloğu Hangi Yöntemlerle Çalışır?

Bakırköy Çocuk psikoloğu, bebeklik döneminden ergenlik dönemine kadar uzanan çocuk ve ergen gelişimi alanında yer alan çocuğun fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini takip eden, hemde çocuğun yaşadığı psikolojik ve sosyal sorunların takibinde olan kişidir.

Aynı zamanda çocuğun gelişimini ve ruhsal durumunu çocuğun ailesi ile paylaşmak, aile ile işbirliğine girerek bir takım problemlerin üstesinden gelmek de çocuk psikoloğunun belli başlı görevlerindendir.

Toplumda, “ciddi bir problem olmadıkça psikoloğa danışmaya gerek yok” gibi bir algı olsa da çocuğunuzun sorun yaşasın ya da yaşamasın 0-6 yaş aralığında gelişimsel ve ruhsal sağlığı için belli aralıklarla çocuk psikoloğuna görünmesi gereklidir. “Çocuk bu, geçer.” demek çocuğu önemsememek, onunla ilgilenmemek olacaktır.

Bu sebeple çocuğun gelişimsel dönemlerindeki gecikmelerin ciddiye alınmaması ya da çocuktaki diğer psikolojik problemlerin “büyüyünce düzelir” diyerek ertelenmesi daha büyük problemlere sebep olabilir.

Bakırköy Çocuk psikoloğunun çocuklar ile çalışırken kullanmış olduğu yöntemler bir hayli zengindir. Günümüzde tek bir yönteme bağlı kalmadan farklı yöntemler kullanılması psikolojik desteğin daha etkili olmasını sağlar.

Çocuk psikologlarının kullanmış olduğu yöntemler şu biçimde sıralanabilir.

Oyun Terapisi: Söz konusu çocuklar olunca ilk akla gelen aktivite kuşkusuz ki oyun olacaktır. Özellikle erken çocukluk döneminde oyun terapisi uygulamaları ile bir hayli güzel sonuçlar alınmaktadır. Küçük yaştaki çocukların dil yetenekleri ve kendilerini ifade etme yetenekleri eksiksiz olarak gelişmemiş olduğu için oyun ve oyuncaklar aracılığıyla kendilerini ifade etmeleri kolaylaşmaktadır. Çocuklar için oyun yalnızca eğlence aracı değil hemde bir iletişim aracıdır.

Normal koşullarda çocuğa soru sorup cevap bekleyerek problemleri çözmek pek mümkün değildir. Bu sebeple oyun terapisi çocukların yaşadıkları problemleri, kendi davranış, duygu ve fikirlerini açığa çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.

Çocuk psikoloğunun çocuk için sunmuş olduğu oyun odasında çocuk dilediği oyuncağı özgürce seçebilmekte ve yaratıcı oyunlar oynayabilmektedir. Kendini oyun odasında özgür hisseden çocuk onu etkileyen olumsuz olayları, bastırdığı duyguları ve düşünceleri, yaşadığı problemleri psikolog gözetiminde açığa çıkartır.

Çocuk Gelişim Testleri

Çocuk gelişim testleri normal ve daha sağlıklı gelişim seyrinin takibi ve erken tanı için son derece önemlidir. Çocukta gelişim geriliklerinin saptaması için zihinsel, sosyal, algı, motor becerilerinin düzenli ilaçlanma takip edilmesi gerekiyor. Bu sebeple çocuk psikologlarının en sıkça kullandığı test gruplarından birisidir.

Çocuk Dikkat Ve Algı Testleri

Odaklanma sorunu, dikkat dağınıklığı ya da yerinde duramama gibi problemler yaşamakta olan çocukların dikkat ve algılarını ölçmek amacı ile kullanılacak olan testlerdir.

Çocuk Zeka Testleri

Zeka testi, üstün yetenekli ve yaşıtlarının ilerisinde görülen çocuklara gerekli görülürse uygulanabilir ya da farklı gelişen ve yaşıtlarından geri kalarak öğrenme güçlüğü yaşamakta olan çocuklara uygulanır. Ancak bu testler profesyonel kişi tarafından yapılmalıdır.

Çocuk Resimleri: Konu çocuklar olunca resim yapmak da ilgilenilen alanlar arasında girmektedir. Çocuklar fotoğrafı aynı oyun gibi bir iletişim aracı olarak kullanmaktadır.

Hissettiklerini yapmış olduğu fotoğrafa yansıtan çocuk fotoğrafları üstünden profesyonel psikolog tarafından yorumlanır.

Çocuk Odaklı Aile Terapisi: Bu yaklaşımda çocuk tek başına değil ailesi ve aile üyeleri ile etkileşimi açısından ele alınır. Çocuğun yaşadığı sorun üstünde her aile üyesinin etkisi saptanmaya çalışılır ve çocuk için her üyenin yapabilecekleri belirlenir. Ailede fertlerin etkileşimleri ve bu etkileşimlerin çocuk üstündeki yansıması ortaya çıkartılır.

Bakırköy çocuk psikolog desteği için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hızlı Ara . . .