Oyun Terapisi nedir?
Oyuncaklar ve Oyunlar aracılığıyla çocukların ihtiyaçlarını ve kendisini ifade etmelerine yardımcı olan özel terapi cinsine “Oyun terapisi” denmektedir. Oyun terapisi, çocukların sosyal ve bilişsel yeteneklerini, fikirlerini ve duygularını oyun ile ortaya koymalarını amaçlamaktadır. Oyun terapisti ise çocuğun ortaya çıkarttığı oyun dünyasına onunla beraber girerek, çocuğun oyun dilini konuşmalıdır. Terapi süresinin sonucunda çocukların yaşadıkları duygusal sıkıntılarını gidermeleri ve daha sağlıklı gelişimlerine ulaşmalarını hedeflenir.
Çocuğum oyun oynayarak yardım sağlayabilir mi?
Çocuklar kendi yaşadıkları ve duyguları hakkında yetişkin insanlar gibi konuşamazlar. Aynı zamanda deneyim ettikleri olaylar hakkında yetişkin insanlar gibi düşünerek anlamlı hale de getiremezler. Bu yüzden yetişkin insanlar için uygulanmakta olan konuşma terapileri biçimi çocuklara uygulanmamalıdır. Lakin çocuklar için oyun, kendilerini ve deneyimlerini ifade etmenin en doğal halidir. Çocuklar, davranışlarını etkileyen korkularını, kızgınlıklarını, endişelerini, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını, çaresizliklerini oynayarak dışa vurur ve tecrübelerini oynayarak anlatırlar. Bu anlamda oyun terapisi, oyuncakları ve oyunları kullanarak konuşmanın ve yardıma ulaşmanın en kolay yoludur.
Çocuğumun oyun seansındaki oyunu ile evde oynadığı oyun farklı mıdır?
Çocuklar için oyun, sosyal becerilerini ve ilişkilerini prova ettikleri doğal bir iletişim yoludur. Bu nedenle, oyunun temel işlevi oyun seanslarında veya evde değişmez. Ancak oyun seanslarının içerisindeki oyun, içerik ve teknik açısından çocuğun kendiliğinden veya diğer yetişkinlerle oynadığı oyundan farklılık göstermektedir. Deneyimsel Oyun Terapisinin evdeki oyundan ana farkı çocuğun oluşturmuş olduğu bu sembolik anlatımları okuyabilen bir terapistin orada bulunup onunla oyun oynamasıdır. Oyun terapisinde çocuğun seçtiği oyuncaklar, bu oyuncakların kullanılış biçimi ve bu oyuncakların somut/soyut anlamları eğitimli bir oyun terapisti tarafından çözümlebilir. Terapist ile çocuğun arasında kurulmuş olan terapötik ilişki, yoğun duygusal deneyimi yansıtan oyunu oynarlarken, çocukların kendilerini güvende ve rahat hissetmelerini sağlar. Bu sayede, çocuklar travmatik tecrübelerini oyunlarında aktarırken eğitimli bir oyun terapisti iyileştirici tepkilerini çocuğa verebilmektedir.
Ben de çocuğumla beraber oyun terapisine katılabilir miyim?
Ergen ve Çocuk terapilerinde ailenin sürece katılması ve ebeveynlerin aktif katkıda bulunması en önemli unsurlardan birisidir. Oyun terapilerinde de ailenin işleyişten haberdar olması ve terapist ile bir ekip oluşturabilmesi temel unsurlardan biridir. Bu çerçevede terapist, ihtiyaç duyduğunda ebeveynlerin beraberinde büyükbaba, büyükanne, amca, hala, teyze, dayı vb. Gibi çocuğun yaşantısında etkin rolü olan kişileri de süreçte dâhil edebilir. Çocuk ile sürdürülen oyun terapisi sürecine ilave olarak, terapist düzenli ilaçlanma aile ile de görüşmeler de yapar.